Home natuur Wildkamperen in Schotland [alles wat je moet weten]

Wildkamperen in Schotland [alles wat je moet weten]

geschreven door Nathalie
0 Reacties

Wil jij tijdens je reis door Schotland je tentje opzetten of je camper parkeren op een plek waar jij wilt? In Schotland mag je wildkamperen, dankzij een onderdeel van de Land Reform (Scotland) Act 2003. Hierin staat dat je mag wildkamperen op de meeste niet in cultuur gebrachte gebieden. Er zijn echter wel richtlijnen waar alle kampeerders zich aan moeten houden. In dit artikel over wildkamperen in Schotland ontdek je alles wat je moet weten.

Lees ook: Met de auto naar Schotland: alles wat je moet weten

Kamperen op campings in Schotland

Wil je graag gebruikmaken van handige faciliteiten tijdens een kampeervakantie in Schotland? Er zijn verspreid door het land veel mooie campings op bijzondere locaties waar je terecht kunt. Op sommige staan ook leuke pods of vakantiehuizjes die je kunt boeken.

Waarom wildkamperen in Schotland?

Wil je echter meer vrijheid tijdens je reis ervaren en misschien wel spontaan beslissen of je ergens je tent opzet of je camper parkeert? Dan is wildkamperen in Schotland echt iets voor jou. Helemaal één met de natuur!

Je kunt als je gaat wildkamperen echt van het gebaande pad af gaan. Het is een geweldige manier om de afgelegen delen van het land te ontdekken en de natuur van dichtbij te ervaren. Op sommige plekken waan je je echt alleen op de wereld. Een onvergetelijke ervaring.

Zet je tent op op een berg of parkeer je camper naast een loch. Ook de vele stranden en het platteland lonken voor een wildkampeer avontuur. Wat jij wilt!

Lees ook het artikel: Auto huren in Schotland? Lees deze tips

Hou je aan de richtlijnen

In Schotland mag je dus wildkamperen, maar er zijn wel richtlijnen waar alle kampeerders zich aan moeten houden. Deze staan in de zogenaamde Scottish Outdoor Access Code. Hierin staat dat je erop moet letten dat je geen drukke plek uitkiest. Is een plekje al bezet, zet dan ergens anders je tent op.

Ruim altijd je eigen afval op. Zorg ervoor dat je bijvoorbeeld ziplock zakjes bij je hebt waar je makkelijk afval in kunt bewaren tot je een vuilcontainer tegenkomt. Zie je afval van anderen? Het wordt zeer gewaardeerd als je dit ook opruimt.

Je mag een kampvuurtje maken, maar het is fijner als je een kooktoestel gebruikt. Let erop dat je geen kampvuur maakt in het droogseizoen of in extreem brandbare gebieden. Er zijn gebieden met turfgrond waar je echt moet oppassen met vuur.  

Ook belangrijk: doe navraag bij de landeigenaar wat is toegestaan. Zo kom je nooit voor verrassingen te staan. Ook kan de landeigenaar je de beste plekjes aanwijzen.

Lees ook: Inpaklijst Schotland voor elk seizoen en type reis

Niet overal wildkamperen

Wildkamperen in Schotland mag dankzij een onderdeel van de Land Reform (Scotland) Act 2003. Hierin staat dat je mag wildkamperen op de meeste niet in cultuur gebrachte gebieden. Er is echter een uitzondering.

Doordat er de laatste jaren extreem veel mensen gingen wildkamperen in het Loch Lomond & The Trossachs National Park, zijn daar aparte wildkampeerreglementen voor opgesteld. Dit betekent dat je er alleen op de campings of met een kampeerpas mag kamperen. Voor meer informatie daarover, zie deze website.

Handige reisgidsen voor wildkamperen in Schotland

Goed voorbereid op pad gaan? Er twee reisgidsen die ik kan aanbevelen als je van plan bent om te wildkamperen in Schotland. Het boek Camperroutes – met de camper door Schotland en het boek Take the slow road (ook Nederlandstalig verkrijgbaar).

Meer inspiratie op doen over wildkamperen in Schotland? Zie deze video.

Laat een reactie achter

©2024 Map of Joy – All Rights Reserved.