Home lifestyle Woontrend: kelim vloerkleed [dit zijn de leukste]

Woontrend: kelim vloerkleed [dit zijn de leukste]

door Nathalie
5 comments

In één klap een mooie buitenlandse invloed in huis halen? Kies voor een kelim vloerkleed die direct meer kleur aan je interieur geeft en de sfeer van de ruimte beïnvloed. Een originele kelim is een dun kleed dat met de hand geweven is en heeft een Oosterse oorsprong. Tegenwoordig zie je veel variaties op de originele kelims, maar de basisprincipes blijven hetzelfde. Troef: de kleden hebben geweldig mooie geometrische vormen en zijn aan twee kanten te gebruiken, omdat het patroon aan beide kanten gelijk is. In dit artikel over het kelim vloerkleed ontdek je de leukste die je direct in huis kunt halen.

Lees ook: Balinese woonstijl: met deze 25 artikelen haal je Bali in huis

Wat is een kelim?

Een kelim is een plat handgeweven tapijt zonder pool met ingewikkelde of geometrische patronen, meestal van oosterse oorsprong, van de Balkan tot Pakistan. Het is waarschijnlijk de vroegst bekende vorm van tapijtkunst. De benaming Kelim is Turks en komt van het Perzische gelim.

Het bijzondere van de Kelim weeftechniek is, dat de patronen aan beide zijden meestal gelijk zijn. Er is dus geen voor- of achterkant. Een kelim kan gebruikt worden als vloer- of wandkleed. Ze worden door moslims ook gebruikt als bidkleedjes. Het meest gebruikte materiaal voor de patronen van kelims is wol en voor de scheringdraden gebruikt men katoen. De traditioneel gebruikte kleuren zijn rood, roze, ivoor, blauw en groen.

Lees ook: 5x doen in Kaleiçi in Antalya, Turkije

Kaleici, Antalya, Turkije

Een foto van kelims die ik maakte in Kaleiçi in Turkije.

Kaleici, Antalya, Turkije

Nog meer kelim vloerkleden in Kaleiçi in Turkije.

Leuk kelim vloerkleed kopen

Ik zag prachtige exemplaren tijdens mijn reizen door onder andere Turkije, die ik stuk voor stuk mee naar huis wilde nemen. Je kunt tijdens een vakantie een kelim vloerkleed kopen en deze laten verschepen of aan de luchtvaartmaatschappij waar je mee vliegt vragen of hij mee mag in het ruim (tegen betaling). Of je kunt vanuit je luie stoel een kelim vloerkleed kopen. Hieronder vind je een selectie van kelims die je online kunt bestellen. Ze verschillen in maat, kleur en prijs. Gloednieuw én vintage.

5 comments

Gene 29/07/2014 - 13:19

Leuke kleurencombinaties, zeker in combinatie met houten meubelen.

Reply
Eva 29/07/2014 - 15:29

Prachtig, zo waan je in oosterse sferen.

Reply
Michelle | Travel lifestyle.nl 29/07/2014 - 20:26

Mooi zijn deze! En ik vind die kussentjes op de eerste foto stiekem ook wel heel leuk :D

Reply
Nathalie 29/07/2014 - 21:45

Ik ook! Ik ga naar zulke kussens zoeken op Ibiza :-)

Reply
Isabelle 08/08/2014 - 14:00

Prachtig, lijkt me heel mooi op een warme, houten vloer!

Reply

Laat een reactie achter