Ruim één miljoen Nederlanders zijn zzp’er. Ben jij net als ik zzp’er? Dan heb je wellicht al een arbeidsongeschiktheidsverzekering? Heb je hem nog niet, omdat je niet goed weet of je deze wel echt nodig hebt? In dit artikel ontdek je wat een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers inhoudt en waarom je het zou moeten afsluiten als zzp’er.
Wat is een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)?
Al 14 jaar ben ik zzp’er. Een AOV afsluiten was niet één van de eerste dingen die ik regelde (net als mijn pensioen trouwens). Niet heel verstandig, want het kan iedereen zomaar overkomen dat je door ziekte of een ongeval niet meer kunt werken.
Als je in loondienst werkt en ziek wordt of een ongeluk krijgt, dan word je gewoon doorbetaald, maar als je een zzp’er bent is dat niet het geval. Bij een zzp’er is het heel simpel: niet werken, betekent geen inkomen. Momenteel is het nog niet verplicht om een AOV af te sluiten, maar het is wel verstandig.
Waar moet je op letten bij het afsluiten van een AOV?
Als je op zoek gaat naar een AOV, let er dan op dat deze bij jouw situatie aansluit. Zo kun je letten op zaken als: de hoogte van het verzekerde bedrag, is er een eigen-risicotermijn, waarvoor ben je precies verzekerd en hoe gaat de arbeidsongeschiktheidsbeoordeling in z’n werk.
Wat kost een AOV?
De premie die je voor een AOV betaalt hangt af van verschillende zaken. Zo bepaalt bijvoorbeeld het deel van je inkomen dat je verzekert de hoogte van je premie.. Hoe minder je vraagt, hoe lager je premie.
Zelf vind ik als zzp’er het volgende belangrijk om je af te vragen: wanneer moet de uitkering beginnen? Heb je een buffer en kun je wel een maand, een half jaar of misschien wel een heel jaar zonder inkomen? Deze zogenaamde “eigen risico-termijn” heeft ook een grote invloed op de hoogte van de premie van je AOV.
Handig om te weten: de premie voor een AOV is aftrekbaar! De aftrekbaarheid van de premies en de belastbaarheid van de uitkering zijn afhankelijk van de gekozen AOV. Lees er alles over op deze pagina van de Belastingdienst.
Disclaimer: af en toe maak ik gebruik van affiliate of gesponsorde links. Het aanklikken hiervan kost jou niks, maar maakt het voor mij mogelijk om Map of Joy te laten groeien en jou van reisinspiratie te kunnen blijven voorzien.